Leergang praktisch Onderwijsrecht hbo & wo 2024

“Inhoudelijk zeer sterke docenten, de kennis was direct toepasbaar!”

“Levende lessen: ik vond het prettig dat er veel ruimte was voor eigen vragen en inbreng.”

“Veel jurisprudentie en praktijkvoorbeelden. Ik heb dat direct kunnen toepassen in mijn werk. Daarnaast ook de bevestiging gekregen dat wij als excie veel dingen al prima doen. De cursus was dus ook een goed meetinstrument.”

Na een succesvolle eerste ronde van de Leergang praktisch Onderwijsrecht, zijn de RECHTsprekers verheugd de inschrijving te openen voor een nieuw cohort met start september 2024!

Het onderwijslandschap ontwikkelt zich razendsnel. Denk hierbij aan een toenemende vraag naar flexibilisering, digitalisering en internationalisering. Van professionals binnen onderwijsinstellingen wordt verlangd dat zij inspelen op en een passend antwoord kunnen bieden voor al deze ontwikkelingen. Dit leidt tot nieuwe (juridische) vraagstukken en uitdagingen voor juridisch medewerkers, leden van examencommissies en stafdiensten (zoals het ambtelijk secretariaat CBE/COBEX). Daarnaast lijken studenten steeds vaker te grijpen naar rechtsmiddelen wanneer een besluit van bestuur, examencommissie of examinator niet in lijn is met hun verwachtingen. Hoe kan de onderwijsprofessional hier goed doen aan de student, zonder de onderwijsbelangen- en verplichtingen uit het oog  te verliezen?

Deze leergang bespreekt alle relevante facetten van het onderwijsrecht: van fraude tot het bindend studieadvies, van toetsing/examinering tot studeren met een beperking. De leergang biedt een totaalpakket voor leden van (het ambtelijk secretariaat van) examencommissies en (juridisch) medewerkers van het ambtelijk secretariaat van CBE/COBEX.

De cursus wordt begeleid door Rolf Bindels, advocaat, docent en lid Geschillenadviescommissie, Jillian van Damme, jurist Onderwijsrecht en lid Raad van Advies van het Landelijk Studenten Rechtsbureau en Maartje Gijselhart, onderwijs- en toetsdeskundige en lid examencommissie.

De leergang bestaat uit vijf cursusdagen. In de modules ligt de focus op rechtspraak, praktijkvoorbeelden en eigen casuïstiek. De deelnemers vormen een learning community die samen werken aan juridische deskundigheidsbevordering. Bij elke bijeenkomst is volop ruimte om elkaar uit te dagen, voor het bespreken van dilemma’s en om kennis en ervaringen onderling te delen. Interactief leren staat voorop!

Cursus voor onderwijsprofessionals die het goed willen doen voor de student én voor de onderwijsinstelling.

Het resultaat

Aan het eind van de leergang beschikt de onderwijsprofessional over een overtuigende juridische basis, concrete inzichten en praktische handvatten waarmee ‘legal proof’ beleid kan worden gemaakt en (rechtens) solide besluiten kunnen worden genomen. Met deze kennis en inzichten kan elke juridische uitdaging het hoofd worden geboden. 

Iets voor jou als

De primaire doelgroep van de leergang zijn leden, voorzitters, ambtelijk secretariaat en adviseurs van examencommissies en CBE's van (bekostigde) universiteiten en hogescholen.

Staat jouw functie of rol er niet bij, maar sluit de inhoud wel aan bij jouw ambities? Neem gerust contact met ons op via info@rechtsprekers.nl, dan bespreken we de mogelijkheden.

Praktische informatie

Datum: 03 september 2024

Deelnemers: Maximaal 15

Locatie: Het Coachhuis Utrecht

PO-punten: Wordt later bekend gemaakt.

Kosten: 2.988,00 exclusief BTW

Het programma

De leergang bestaat uit vijf cursusdagen (data zijn onder voorbehoud). Tijdens de cursusdagen worden de volgende onderwerpen behandeld:

  1. 3 september 2024, van 09:30 uur tot 16:30 uur.
  2. 24 september 2024, van 09:30 uur tot 16:30 uur.
  3. 15 oktober 2024, van 09:30 uur tot 16:30 uur.
  4. 12 november 2024, van 09:30 uur tot 16:30 uur.
  5. 10 december 2024, van 09:30 uur tot 16:30 uur.

Tijdens de cursusdagen worden de volgende modules behandeld:

  1. Inleiding tot het onderwijsrecht.
  2. Het bindend studieadvies.
  3. Studeren met een beperking/passend onderwijs.
  4. Toetsing & examinering en Onregelmatigheden, fraude & plagiaat.
  5. Procederen voor de onderwijsjurist.

ZO ZORGEN WIJ DAT JIJ MET HET BESTE RESULTAAT NAAR HUIS GAAT

Een online intake om jouw leerdoelen in kaart te brengen

Een interactieve training op een inspirerende locatie

Sprekers met jaren ervaring in het rechtsgebied van de cursus

ZO ZORGEN WIJ DAT JIJ MET HET BESTE RESULTAAT NAAR HUIS GAAT

Een online intake om jouw leerdoelen in kaart te brengen

Een interactieve training op een inspirerende locatie

Sprekers met jaren ervaring in het rechtsgebied van de cursus