Nieuwe cursus: Vervangende toestemming bij verhuizingen

Over Rechtsprekers

Recht doen aan de praktijk en het verschil maken voor de praktijk!

Bekijk het cursusaanbod

Blijf op de hoogte

Nu inschrijven

In de cursus ‘Vervangende toestemming voor verhuizingen’ zal worden ingegaan op verzoeken van ouders die met hun kinderen binnen Nederland dan wel naar het buitenland willen verhuizen. Indien de andere ouder zijn of haar toestemming voor een dergelijke verhuizing weigert, kan de rechter om vervangende toestemming worden verzocht. In deze cursus zal worden stilgestaan bij o.a. de criteria die in de rechtspraak tot stand zijn gekomen, op basis waarvan de rechter een verzoek tot vervangende toestemming voor verhuizing beoordeelt.

Criteria bij verzoeken tot verhuizing

In de regel zullen de volgende criteria een rol spelen bij verzoeken tot vervangende toestemming om met de kinderen te verhuizen:

  1. de noodzaak om te verhuizen;
  2. de mate waarin de verhuizing is doordacht en voorbereid;
  3. de door de verhuizende ouder geboden alternatieven en maatregelen om de gevolgen van de verhuizing van de minderjarige en de andere ouder te verzachten en/of te compenseren;
  4. de mate waarin de ouders in staat zijn tot onderlinge communicatie en overleg;
  5. de rechten van de andere ouder en de minderjarige of in het contact met elkaar in een vertrouwde omgeving;
  6. de verdeling van de zorgtaken en de continuïteit van de zorg;
  7. de frequentie van het contact tussen de minderjarige en de andere ouder voor en na de verhuizing;
  8. de leeftijd van de minderjarige, zijn mening en de mate waarin de minderjarige geworteld is in zijn omgeving of juist extra gewend is aan verhuizingen;
  9. de (extra) kosten van de omgang na de verhuizing.

Uitspraak voorspelbaar of tombola

Aan de hand van uitspraken en praktijkervaringen zal besproken worden of de uitkomst van dergelijke procedures vooraf al te voorspellen zijn dan wel het verkrijgen van vervangende toestemming veelal casuïstisch van aard is. Tijdens de cursus zal blijken dat een advocaat daadwerkelijk een verschil kan maken in de uitkomst van een procedure.

Vooraf toestemming of gewoon gaan?

Zoals gezegd staan de verzoeken om te mogen verhuizen centraal, voordat een verhuizing gerealiseerd is. Echter, dit neemt niet weg dat er ook eenzijdige verhuizingen zonder toestemming van de andere ouder voorkomen. Hoewel dergelijke verhuizingen niet alleen onwenselijk, maar ook in strijd zijn met het gezamenlijk gezag, zal uit de te bespreken uitspraken volgen dat de rechter soms alsnog toestemming verleent aan de eenzijdig verhuisde ouder c.q. een verzoek om terugverhuizing afwijst.

Wil je het verschil maken in de praktijk? Dat kan: inschrijven kan nu door op onderstaande link te klikken.