PO-punten voor advocaten: hoe zat het ook al weer?

Over Rechtsprekers

Recht doen aan de praktijk en het verschil maken voor de praktijk!

Bekijk het cursusaanbod

Blijf op de hoogte

Nu inschrijven

Het behalen van de verplichte PO-punten is voor veel advocaten ieder jaar weer een uitdaging. Het behalen van punten moet niet te veel tijd in beslag nemen, relevant zijn voor de praktijk en het liefst natuurlijk niet al te saai. Het behalen van PO-punten is ook gebonden aan allerlei regels: hoeveel punten moeten worden behaald? Waarover? En hoe zit het met corona? Hieronder een overzicht.

PO-punten behalen

Advocaten dienen – na afronding van de beroepsopleiding – jaarlijks 20 opleidingspunten te behalen. Aan het behalen van de PO-punten zitten diverse vereisten:

  • Minimaal 10 punten dienen behaald te worden op juridisch gebied;
  • Minimaal 10 punten dienen behaald te worden binnen het rechtsgebied waarop de advocaat werkzaam is.

Een opleidingspunt staat voor één uur genoten (post)academisch onderwijs. Ook met intervisie of peer review kunnen PO-punten worden behaald.

Punten meenemen

Op de hoofdregel dat ieder jaar 20 punten moeten worden behaald bestaat een uitzondering. Als in een advocaat in een jaar een tekort heeft aan punten kan hij dit tekort, tot maximaal 10 punten, compenseren met een overschot aan punten van een voorgaand jaar. Let hierbij op dat het moet gaan om een overschot. Over twee jaar bezien dient dus altijd 40 punten te worden behaald.

Erkende en niet-erkende opleidingsinstellingen

Er zijn een groot aantal opleidingsinstellingen die cursussen aanbieden voor advocaten. Een deel van deze opleidingsinstellingen zijn erkend door de Orde van Advocaten. Erkende opleidingsinstellingen zijn gerechtigd zelf opleidingspunten voor advocaten aan hun cursusaanbod toe te kennen. Het is echter onjuist dat een advocaat voor het volgen van een cursus bij een niet-erkende opleidingsinstelling geen PO-punten toegekend kan krijgen. Ook voor dergelijke cursussen is het mogelijk om PO-punten te verkrijgen. Enig verschil is dat het hier de advocaat zelf is die een afweging mag maken of een cursus(uur) een PO-punt ‘waard’.

PO-punten in 2020: corona

Door corona is het voor veel advocaten lastig geworden om de vereiste punten te behalen. Er is onvoldoende online opleidingsaanbod. De Orde is de advocaten hierin tegemoet gekomen door het verplichte aantal PO-punten voor 2020 terug te brengen van 20 naar 10.

Meer informatie

De RECHTsprekers bieden cursussen aan binnen diverse rechtsgebieden, op inspirerende locaties met sprekers uit de praktijk. Kijk op de cursuspagina voor ons actuele cursusaanbod. Vragen of suggesties? Mail ons op info@rechtsprekers.nl.